Gordijnconfectie

 

Gordijnen kunnen op verschillende manieren worden geplooid. De plooi bepaalt, behalve de lichtdoorlatendheid ook hoe een gordijn valt. Bij vitrage- en inbetween-stoffen geldt dat, naarmate er meer stof in een gordijn wordt verwerkt, het gordijn minder licht en zicht doorlaat.  Hieronder zullen wij uitgebreider ingaan op de wijze van confectie.

 

 

 

Confectie

Enkele plooi:
Een enkele plooi zorgt voor veel meer zicht naar buiten in geval van een transparante stof, en geeft het in dat geval iets minder privacy. Deze plooi in een overgordijn zal een strakke uitstraling geven. De enkele plooi is uitermate geschikt voor gordijnen met grote patronen, en als u in ingeschoven toestand een compacter pakket wenst. Om een nog compacter ingeschoven pakket te bereiken, is deze plooi in een retour variant te verkrijgen, zoals hiernaast afgebeeld.

Vlinderplooi:
Is doorgaans de meest voorkomende plooi.  Deze plooi is nagenoeg in elke stof te verwerken, en zorgt voor een mooie val in het gordijn. Doordat in een vlinderplooi iets meer stof wordt verwerkt, oogt het  luxer en rijker als een enkele plooi.  Afhankelijk van de dichtheid van de stof komt er nog wel voldoende daglicht binnen. Indien gewenst is de vlinderplooi geschikt om te laten voeren met een voeringstof. Om een  compacter ingeschoven pakket te bereiken, is deze plooi in een retour variant te verkrijgen.

Triplooi:
De triplooi – een drievoudige plooi – adviseren wij voor soepele transparante of overgordijnstoffen. Deze plooi zorgt voor een wat klassiekere uitstraling. Doordat bij de keuze voor een triplooi wat meer stof wordt gebruikt ten opzichte van de enkele- of vlinderplooi, is de lichtval door de stof wat minder waardoor het gordijn meer privacy biedt. De triplooi wordt vaak toegepast in “holle” ruimtes, om de accoustiek te verbeteren.

 

Vadainplooi:
Deze plooi is ontwikkeld door ons confectieatelier die altijd perfect valt. Het is een vlinderplooi die in plaats van naar binnen, naar buiten wordt omgevouwen. Vervolgens wordt de plooi met een klein stiksel vastgezet waardoor de plooi aan de bovenzijde open blijft staan. De plooi geeft het gordijn een mooie “val” en zorgt voor een bijzondere uitstraling. Het mooiste resultaat wordt bereikt bij het gebruik van transparante en soepele overgordijnstoffen. Ook is het mogelijk het gordijn met een retourplooi uit te voeren.

Bokaalplooi:
De bokaalplooi is een elegante plooi die, in combinatie met roede zorgt voor een klassieke sfeer. Omdat de plooi wordt opgevuld met fiberfill blijft deze mooi bol staan. Om deze plooi nog een extra accent mee te geven kan hij worden uitgevoerd met een opgelegde stofknoop.

 

Ingeslagen zeilringen:
Gordijnen gemaakt met zeilringen vallen altijd prachtig. Door de ringen maakt het gordijn een mooie voorwaartse en achterwaartse beweging en hangt het soepel naar beneden. U heeft keuze uit verschillende maten in ringen. Uiteraard is ook de kleur aan te passen naar uw eigen smaak, en de kleur van de roede.

 

Easy wave systeem:
Het easy wave systeem is een manier van confectioneren waarbij een perfect golvend gordijn ontstaat , zonder dat er plooien in de stof worden gestikt. Door het insteken van schelphaakjes in een nieuw type gordijnband, ontstaat zowel aan de onderkant als bovenkant een gelijkmatige golfbeweging. De gordijnrunners (welke in de meest gangbare railsen toe te passen zijn) zijn onderling met koord aan elkaar verbonden, waardoor overal dezelfde tussenruimte ontstaat tussen de golven in het gordijn.

Embrasses:
Ook bij embrasses zijn er verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld de rechte of banaanvormige embrasses. Embrasses kunnen worden afgewerkt met piping, een decoratief koord wat in de naad van de embrasse mee kan worden gestikt.

Uiteraard zijn afwijkende confectiemethodes mogelijk in overleg met uw adviseur.